DE VERBORGEN NARCIST

Het is moeilijk om het uit te leggen, maar we maken de volgordes en manipulatie van de verborgen narcist zichtbaar met duidelijke voorbeelden, zelfs voor de buitenwereld. De charmante, lieve en aardige narcist (vrouw of man) speelt meesterlijk hun spel naar de kennissenkring en familie. Ze spelen altijd het slachtoffer en beschuldigen het echte slachtoffer van leugens en bedrog. Spiegelen en manipuleren zijn hun specialiteit, tot hun masker valt. Ze zijn meesters in liegen, bedriegen en vooral geestelijke manipulatie. Hun narcistische persoonlijkheidsstoornis zorgt ervoor dat ze steeds verder in hun rol groeien. Ze wijzen altijd naar anderen en voelen zichzelf nooit schuldig. Empathie ontbreekt en ze hebben geen respect voor grenzen. Alleen slachtoffers van verborgen narcisten beseffen wat ze hebben doorstaan. We zullen de drie “standaard fases” gedetailleerd uitleggen, zodat ook jij ze kunt begrijpen. Hoewel ze allemaal dezelfde eigenschappen hebben, zullen mensen in hun omgeving uiteindelijk doorhebben wie ze werkelijk zijn. De verborgen narcist is ondertussen al bezig met hun volgende relatie en/of slachtoffer. Ja, zelfs jij met al je kennis zult uiteindelijk ermee te maken krijgen en worden “gedumpt”.

De eerste van drie fases: “Lovebombing”

De lovebombing-periode, die vaak wordt toegepast door narcisten, is een fase waarin ze overweldigende liefde, aandacht en genegenheid tonen aan hun doelwit. Het is een charmeoffensief dat bedoeld is om het slachtoffer volledig in te palmen en te manipuleren. Tijdens deze fase lijkt de narcist perfect en idealiseert hij of zij het slachtoffer. Ze gebruiken complimenten, cadeaus, romantische gebaren en intense emotionele connectie om een gevoel van afhankelijkheid en verbondenheid te creëren. Het doel is om het slachtoffer te laten geloven dat ze de ware liefde hebben gevonden.Echter, achter deze overdreven liefdevolle façade schuilt vaak een verborgen agenda. De narcist gebruikt lovebombing als een manipulatieve tactiek om controle te krijgen over het slachtoffer. Zodra het slachtoffer emotioneel gehecht en afhankelijk is geworden, zal de narcist langzaam beginnen met het tonen van hun ware aard. De lovebombing-periode wordt gevolgd door degradatie, manipulatie en emotioneel misbruik.Het is belangrijk om de lovebombing-tactiek te herkennen en te begrijpen dat het geen oprechte en gezonde vorm van liefde is. Het is een strategie om macht en controle uit te oefenen over het slachtoffer. Door bewust te zijn van deze dynamiek kunnen mensen hun grenzen bewaken en zichzelf beschermen tegen de destructieve invloed van een narcistische lovebombing-periode.

Nee, jij bent diegene die zich aan blijft passen aan de gebruiksaanwijzingen van jouw Narcist. Deze komt in je leven en “verovert” je met alles wat hij (of zij) in zich heeft. In deze liefdevolle kennismakingsperiode (Love bombing) speelt jouw Narcist alles mee en maakt het op alle manieren naar je zin. Je denkt de ware gevonden te hebben, wat ook zou zijn als het op allemaal vol te houden was voor de Narcist. Er breekt een geweldige tijd voor je aan. Deze eerste periode kan jaren duren en zal jij nooit meer vergeten. De Narcist echter ook niet en bouwt haar “eigen” foute waarheid op. Ze gaat deze periode tegen je gebruiken. Als ze je eenmaal “binnen” hebben begint de ellende, vaak zonder dat je het beseft. Op alle gebieden begint hij (of zij) achter haar masker uit te komen, maar alleen in jullie persoonlijke leven.

2. Manipulatie en “gaslighting”

De Narcist kan de leugens en bedrog niet langer volhouden en gaat over naar de tweede fase. Alles wat je samen hebt gedaan blijkt anders te zijn. Zelfs dingen waarvan je dacht dat jullie er allebei van genoten, zoals eten of gedeelde interesses, worden ontkend. Je begint aan jezelf te twijfelen en krijgt talloze discussies, wat de Narcist voedt. Constante manipulatie speelt in op jouw twijfels en versterkt ze. Je wordt steeds meer gemanipuleerd en begint te geloven dat alles jouw schuld is. In deze fase komt de verborgen Narcist naar buiten en begint jouw vrienden, familie en kennissen te bewerken. Jij wordt afgeschilderd als een verschrikkelijk persoon met veel problemen. De Narcist misbruikt vertrouwelijke informatie om het vertrouwen van jouw vrienden te winnen en speelt de rol van het slachtoffer. Je voelt je geïsoleerd en dagelijks geestelijk mishandeld. Je wordt zo kwetsbaar dat je denkt dat alles aan jou ligt en zoekt hulp, maar de Narcist zorgt ervoor dat je de juiste hulp niet krijgt. De constante manipulatie en het gebrek aan een normaal leven eisen hun tol en je krijgt zelfs suïcidale gedachten. De Narcist zal je niet helpen, integendeel. Hopelijk herkennen jouw hulpverleners de gevaren en bieden ze je de hulp die je nodig hebt.

3. Afscheid nemen van De Narcist

Na het doorstaan van de bovengenoemde periode merk je langzaam dat de Narcist al bezig is met de volgende fase, waarin je extreem misbruikt zult worden. De Narcist heeft genoeg van jou en gelooft oprecht dat alles jouw schuld is. Ze vertellen aan iedereen over de verschrikkelijke ervaringen die ze hebben gehad met de vele verkeerde mensen in hun leven. Ze zijn meesters in het spiegelen en misbruiken van waarheden. Je begint te beseffen hoe de situatie echt in elkaar zit en voelt je dom en hulpeloos. Gelukkig kan dit het keerpunt zijn en kun je beginnen te ontsnappen aan de Narcist, hoewel ze het je op alle mogelijke manieren zwaar en moeilijk zullen maken. In deze periode wil je de problemen op een eerlijke en respectvolle manier bespreken, maar hier maak je wederom een denkfout. Een Narcist is alleen met zichzelf bezig en zal jou meedogenloos straffen, omdat volgens hen alle problemen alleen door jou worden veroorzaakt.

Als je getrouwd bent met een Narcist, kom je terecht in een periode waarin de Narcist iedereen blijft manipuleren en tegen jou gebruikt. Een ogenschijnlijk eenvoudige echtscheiding wordt een zware strijd die jaren kan duren. Als je kinderen hebt, zullen zij ook door jouw Narcist worden gebruikt. Zelfs in deze periode, waarin je de Narcist doorziet en de leugens en bedrog begrijpt, sta je er nog steeds alleen voor. Het is belangrijk om te begrijpen dat geen enkel voorstel dat je doet goed genoeg zal zijn voor de Narcist. Neem de tijd, doe leuke dingen voor jezelf en bouw een leven op waarin je de Narcist niet meer toelaat. De Narcist heeft nooit van je gehouden en zal dat ook nooit kunnen. Ze zijn al lang op zoek naar het volgende slachtoffer. Dit lot zal de Narcist altijd met zich meedragen, zonder het te beseffen.envoudige echtscheiding wordt een zware strijd die jaren kan duren. Als je kinderen hebt, zullen zij ook door jouw Narcist worden gebruikt. Zelfs in deze periode, waarin je de Narcist doorziet en de leugens en bedrog begrijpt, sta je er nog steeds alleen voor. Het is belangrijk om te begrijpen dat geen enkel voorstel dat je doet goed genoeg zal zijn voor de Narcist. Neem de tijd, doe leuke dingen voor jezelf en bouw een leven op waarin je de Narcist niet meer toelaat. De Narcist heeft nooit van je gehouden en zal dat ook nooit kunnen. Ze zijn al lang op zoek naar het volgende slachtoffer. Dit lot zal de Narcist altijd met zich meedragen, zonder het te beseffen.