AUTEUR:  “SHANTI SCHIKS”

Over de auteur

Op 22 juli 2016 verloor Shanti Schiks (30) niet alleen haar zoon Elfin, maar ook haar schoonmoeder Maria, met wie ze een bijzondere band had. Allebei vermoord door haar ex Robin, die daarna de hand aan zichzelf sloeg.

Inkijk

‘“Ik ben als een leeuwin voor Elfin,” zei Maria toen ik besloot Elfin bij haar te brengen, zodat Robin zijn zoon kon zien. Ik vertrouwde hem niet, maar bij haar voelde het veilig. “Als Robin ooit met hem weg wil lopen, weet ik niet of ik hem tegen kan houden, maar ik bel meteen de politie en hoef hem nooit meer te zien,” had ze gezegd. En ja, ze heeft als een leeuwin gevochten. Robin had een diepe snee bij zijn wenkbrauw toen ik hem daar in huis aantrof. Hij trok mij de badkamer in, hij was uitzinnig, dat zag ik meteen, bezweet. We hebben gevochten, ik wist me los te worstelen, rende het trappenhuis in en schreeuwde om hulp. De onderburen deden open. Terwijl we de politie belden zag ik mijn zoon voor het raam naar beneden vallen. Gevolgd door Robin. Maria was toen al vermoord, hoorde ik later van de politie.

Ik voelde me meteen thuis bij Maria. Toen Robin me aan haar voorstelde, een paar weken na onze ontmoeting, keek ze me aan met stralende ogen. Nieuwsgierige ogen. Ze was oprecht belangstellend, vroeg altijd door, zonder opdringerig te zijn. Ze was wijs en rustig, iemand bij wie je je meteen op je gemak voelt. Maria kwam uit de vrouwenbeweging, het was haar werk andere vrouwen te empoweren. Ze had van dat mooie grijze, steile haar. Een elegante vrouw. Een sterke vrouw.

MEER VAN JAN

Maria was de enige die precies wist hoe het er tussen ons aan toeging. Wat kon ze zeggen? Dit is gestoord gedrag, hij gaat nu te ver, hij moet in therapie? Het was ook haar zoon; ze bleef altijd het goede zien in hem. En hij had ook lieve kanten, hij had twee gezichten. Na zo’n uitbarsting had hij spijt, echt spijt, en braken er rustige tijden aan waarin ik weer even kon geloven dat het bestond: samen een gezin vormen.

In de maanden nadat Elfin geboren was, liepen de spanning en ruzies zo hoog op dat ik besloot bij hem weg te gaan. Ik dook onder bij Maria. En dat was zo fijn. ’s Avonds dronken we een wijntje, ontspande ik en kon ik weer lachen, hadden we goede gesprekken. Ze stimuleerde me weer wat met mijn opleiding sociaal pedagogische hulpverlening te doen. Zei: “Zou je dat niet willen, werken met vrouwen in moeilijke situaties?” Ik voelde me door haar gezien en veel meer op mijn plaats dan bij Robin en ik droomde ervan dat ik bij haar zou wonen, met Elfin. Toch ging ik met hem mee toen hij me kwam halen.

Niet veel later durfde ik de stap wel te zetten. Ik leefde in angst, en dat wilde ik niet meer voor Elfin. Maria steunde me. “Neem elke keer dat je naar me toekomt wat spullen mee, zodat je straks alles hebt wat je nodig hebt als je echt vertrekt.” Ik trok bij mijn zus in. Omdat ik Maria zo vertrouwde, vond ik het goed dat Robin zijn zoon bij haar zag. Onder haar begeleiding. Als ik daar aankwam, begon Elfin al met zijn beentjes te trappelen van blijdschap en zij stond hem stralend op te wachten. Ze waren dol op elkaar. En als hij daar was, stuurde ze me de hele tijd vrolijke filmpjes en foto’s. Ter geruststelling.

Ze zijn er niet meer. Maar ze zitten nog in mijn hart. Ik besloot meteen dat dit me er niet onder zou krijgen. Ik zou voortleven, voor hen. Ik wist ook meteen dat ik erover zou gaan schrijven, in de hoop andere mensen te stimuleren naar hun gevoel te luisteren en van zichzelf te houden. Zodat ze de juiste keuzes maken. Ik wilde dat Maria trots op me zou zijn.’