AUTEUR:  “FRANS SCHALKWIJK”

Over de auteur

Frans Schalkwijk studeerde klinische psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en promoveerde in 1985 aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Daarnaast studeerde hij gedurende enkele jaren kerkorgel aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zijn interesse voor en zijn kennis over de gewetensontwikkeling is ontstaan vanuit zijn werkzaamheid als forensisch rapporteur en als psychoanalyticus.

Sinds 1983 heeft Schalkwijk zijn eigen psychotherapiepraktijk. Tevens werkt hij als forensisch psycholoog voor Pro Justitia rapportages over jeugdigen. Van 2001 tot 2009 was hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. Regelmatig geeft hij  lezingen over uiteenlopende onderwerpen, met als gemeenschappelijke uitgangspunt het menselijke emotionele leven. Dit kan variëren van een inleidende lezing over een opera tot een wetenschappelijk betoog over een nieuwe conceptualiseren van het geweten.

Ook is Schalkwijk actief als voorzitter van commissie ethiek van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging en organisator van de lezingencyclus Psychoanalyse en wetenschap in de Amsterdamse Academische Club (Universiteit van Amsterdam), gastdocent aan de opleidingen voor psychotherapie en klinische psychologie, en docent in de opleidingen van de npav en de nvpp.

Narcisme (2018) is onderdeel van de boekenserie Elementaire Deeltjes. Dit boek is geschreven voor wie geïnteresseerd is in narcisme en voor wie zichzelf of een ander beter wil begrijpen. Op een heldere manier legt Frans Schalkwijk uit wat wetenschappers onder narcisme verstaan: Een combinatie van een kwetsbaar zelfgevoel, een problematische omgang met emoties en forse problemen in relaties.