Wanneer krijg je echt hulp?

Met miljarden mensen op aarde is het vinden van twee identieke personen een onmogelijke opgave. Hoewel mensen aan de buitenkant misschien op elkaar kunnen lijken, ligt het echte verschil in hun innerlijke wereld. Elke persoon is uniek. Dit geldt ook voor narcisme. Gezond narcisme is noodzakelijk voor overleving in de samenleving.

Het stellen van een diagnose van narcistische persoonlijkheidsstoornis is buitengewoon moeilijk en tijdrovend. Zelfs ervaren hulpverleners kunnen zich vergissen. Dit komt doordat mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornis zich vaak achter een masker verbergen en anderen als “ziek” bestempelen. Door hun slimme technieken en constante manipulatie blijven ze vaak buiten beeld.

Ze geloven zelf (bijna altijd) dat ze slachtoffer zijn en openstaan voor gesprekken over hun acties en reacties is bijna onmogelijk, omdat ze van mening zijn dat ze niets mankeren. De verschillende vormen van narcisme worden pas echt duidelijk wanneer je er direct mee geconfronteerd wordt en het zelf ervaart en ziet. Dan kun je specifiek zoeken naar de categorie waar deze persoon in past. En ja, er zullen altijd verschillen zijn, want ook deze persoon is uniek.

Rode vlag info:

“Specialisten”

Verbeteringen,

zijn welkom.

HULPVERLENERS ZIJN OOK UNIEK:

Het is noodzakelijk om onze eigen doelgroep, de hulpverleners, kritisch te bekijken. Er zijn te veel “hulpverleners” die slachtoffers helpen zonder de juiste instelling, opleiding en vaak ontbreekt de noodzakelijke ervaring. Dit is problematisch, omdat narcistische daders zich vaak voordoen als slachtoffer (spiegelen). We zijn ervan overtuigd dat dit kan leiden tot verschrikkelijke situaties, zelfs met zelfdoding als gevolg. Het vinden van de juiste hulpverlening is helaas als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Onze ervaren ervaringsdeskundigen hebben volle agenda’s en wachttijden, iets wat de narcist maar al te goed weet. Het is te makkelijk voor zelfbenoemde ervaringsdeskundigen om zichzelf te promoten en zich uit te geven als dé specialist, met slechts een paar cursussen als basis. Deze foutieve hulpverleners geven advies aan zwaar getraumatiseerde mensen of helpen mogelijk zelfs de slimme, sluwe narcist. Ze doen hun “werk” voor de cliënt, maar het is hun nieuwe bron van inkomsten. Inderdaad heel erg fout, absoluut.

Onder deze “foute” hulpverleners bevinden zich dus ook mensen die zelf een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Dit is verschrikkelijk, maar wel de realiteit. Elk mens is anders, en dat geldt ook voor elke hulpverlener. In alle lagen van de maatschappij zijn er mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en geloof niet alle verhalen.

P.S. Gelukkig zijn er ook zeer bekwame hulpverleners.