“AUTEUR”:  PETRA ROELOFSEN

DE INVLOED VAN DE NARCISTISCHE OUDER OP KIND EN PARTNER

Binnen de muren van het gezin, laat de narcistische ouder diepe emotionele sporen achter, bij zowel partner als kinderen. Het is daarom in het belang van het hele gezin, om het manipulatieve gedrag van de narcistische ouder zo snel mogelijk te herkennen en ermee aan de slag te gaan.

Om los te komen van de ziekmakende invloed van de narcist is hulp bij narcisme onontbeerlijk. Dit lukt vrijwel niet alleen. Natuurlijk kan je je goed inlezen en vaak ook op internet de aha-erlebnis ervaren. Echter het daadwerkelijk verwerken van de effecten van narcisme gaan nu eenmaal sneller met therapie. Mag ik je adviseren om een therapeut te vinden met een echte specialisatie narcisme? Helaas heb ik namelijk moeten ervaren dat advies bij narcisme door reguliere therapeuten en psychologen meer schade berokkent dan probleemoplossend werkt.

Ik vind het ook belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen rol. Waarom heb je ooit voor deze narcistische partner gekozen. Hoe ben je als partner of kind in deze problematiek verzeild geraakt? Dit verteld veel over jezelf en over je begeleiding van je eigen kinderen. Als je op deze vraag je antwoorden hebt gevonden, kan je werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Het mooiste wat je dan kan worden is jezelf.