Start gericht je zoektocht en

neem de moeite om je te verdiepen

“Om iets direct heel duidelijk te maken: het is niet de bedoeling om narcisten neer te zetten als ketters of het woord ‘narcist’ op deze site als een scheldwoord te gebruiken. In de kern zijn narcisten verschrikkelijk zielige en enorm trieste figuren. Ze hebben vaak te maken gehad met ernstige jeugdtrauma’s of zijn vermoedelijk op schandalige wijze verwend tijdens hun jeugd, waarbij erfelijkheid en andere factoren een rol kunnen spelen. Het is een keuze van iemand om narcistisch gedrag te vertonen, maar ze zijn niet te helpen zolang ze zelf niet inzien dat verandering noodzakelijk is.

Ongeacht hoeveel liefde je een narcist ook geeft, zal de narcist nooit veranderen. Er bestaat geen ‘pilletje’ tegen narcisme en er bestaat ook geen therapie die iemand met een daadwerkelijke stoornis van zijn of haar narcistische gedrag kan afhelpen. Wel kunnen er enkele nieuwe gedragspatronen aangeleerd worden, op voorwaarde dat er een klik is tussen de narcist en de therapeut. Veel narcisten zullen echter nooit op zoek gaan naar hulp of een officiële diagnose laten stellen, omdat ze er stellig van overtuigd zijn dat er niets mis is met hen.”

Gebruik alle kennis over narcisme

Begin je gerichte zoektocht en neem de tijd om je te verdiepen. Elk mens heeft unieke eigenschappen, en dit geldt ook voor narcisten. Ze hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht die je opslokt. Ze dragen een masker en zijn klaar om je te manipuleren. Ze charmeren je met perfect gedrag en gebaren, maar zodra ze je hebben betoverd, vallen ze aan. Dan laten ze hun ware gezicht zien, wanneer ontsnappen moeilijk en te laat is. Ze verslinden je emoties en spugen je later uit, waardoor je volledig vernietigd en onzeker achterblijft. Het schadelijke gedrag van narcisten is een gemeenschappelijk kenmerk. Ze liegen, bedriegen, manipuleren, chanteren en gebruiken gaslighting om emotionele reacties uit hun slachtoffers te halen, wat hen voeding geeft om te overleven. Je wordt geestelijk, mentaal, emotioneel en zelfs lichamelijk mishandeld.

Er zijn veel verschillende vormen van narcisme

Hoewel we vaak schrijven over “DE” narcist, is dat niet helemaal juist. Er bestaan namelijk verschillende soorten narcisten, waaronder verborgen en openlijke narcisten, evenals verschillende narcistische persoonlijkheden. Deze vormen kunnen variëren in gradatie en kunnen zelfs kenmerken vertonen van andere persoonlijkheidsstoornissen. Narcisme kan voorkomen in milde vormen, maar ook in ernstige en zelfs gevaarlijke vormen. De intensiteit van de verschillende vormen en types van narcisme verschilt ook. Dus, bestaat “DE” narcist of zijn er verschillende soorten narcisten? Het antwoord is simpel: “DE” narcist bestaat niet, maar het is handiger om het over “DE” narcist te hebben in teksten. Iedereen is uniek, ook narcisten. Sommige narcisten zijn redelijk goed mee te leven, terwijl anderen in staat zijn tot gewelddadige handelingen. Er zijn kwaadaardige en kwetsbare narcisten, evenals pathologische vormen van narcisme, met diverse varianten en gradaties. Narcisme gaat vaak samen met andere persoonlijkheidsstoornissen, zoals psychopathie of borderline. Narcisten kunnen zowel mannen als vrouwen zijn, ongeacht hun leeftijd. Bovendien komt het voor dat mensen die zijn opgegroeid in een narcistische omgeving dit gedrag kopiëren, zonder zelf narcistisch te zijn.

Drie kenmerken die bijna iedere narcist bezit:

Overdreven zelfwaardering:

Veel mensen met narcistische trekken zijn nogal tevreden over zichzelf. Ze zijn er van overtuigd dat ze bijzondere karakteristieken hebben en dat ze anders zijn dan anderen. Het kost hun ook geen moeite om dit aan anderen te laten merken. Ze zullen over het algemeen van de daken schreeuwen hoe goed ze wel niet zijn.

Behoefte aan bewondering:

Hoewel ze al sterk overtuigd zijn van hun eigen capaciteiten, hebben narcisten voortdurend behoefte aan een publiek dat hen bewondert. Pas wanneer anderen hen prijzen en bewonderen, kunnen ze werkelijk tevreden zijn. Veel van hun leven draait dan ook om het verkrijgen van bewondering van anderen.

Gebrek aan empathie:

Narcisten tonen weinig interesse in anderen. Ze hebben anderen nodig om bewondering te ontvangen, maar verder raakt het lot van anderen hen nauwelijks. Als je moeilijkheden hebt of wanneer je echt probeert contact te maken, zal een narcist je gemakkelijk laten vallen. Bovendien kunnen ze buitengewoon onaardig zijn als ze hun zin niet krijgen of als je niet genoeg bewondering geeft.