VEILIGHEID IS NOODZAAK

SLACHTOFFERS VERDIENEN ONZE HULP

Slachtoffers van narcistisch misbruik worden door manipulatie en bedrog in het doolhof van de narcist getrokken. Soms zitten ze jarenlang in de greep van hun narcist zonder te beseffen hoe narcisme in elkaar zit. Helaas zijn er ook slachtoffers die hun narcist blijven geloven en de oorzaak bij zichzelf blijven zoeken, met vaak verschrikkelijke gevolgen. Menig overlevende van narcistisch misbruik heeft zelf ooit suïcidale neigingen gehad.

Een narcist gebruikt alle middelen om zijn of haar slachtoffer in de greep te houden. Geestelijke mishandeling is bijna altijd van toepassing in een relatie met een narcist. Als daarbij ook bedreigingen of geweld naar voren komen, moet er onmiddellijk ingegrepen worden. Hier stuiten we echter op veel obstakels. De narcist weet zijn of haar gedrag altijd te camoufleren en speelt zijn spel naar de buitenwereld. Het vergt een bijzondere aanpak van de hulpverlening die op de rand van onze wetgeving balanceert. Het slachtoffer wordt in veel gevallen niet geloofd door de hulpinstanties.

De narcist speelt zijn spel, en als het slachtoffer enigszins de narcist heeft ontmaskerd, begint de ellende meestal pas goed. Het slachtoffer zoekt oplossingen, de narcist niet. De narcist geniet van zijn dagelijkse narcistische voeding, die hij krijgt uit de ruzies. Het slachtoffer (en diens hulpverlener) hebben te maken met de agressie van een narcist, wat buitengewone proporties kan aannemen. Een specialist op het gebied van hulp bij narcistische veiligheidsproblemen kan, samen met de juiste hulpverleningsinstanties, waaronder de politie, veel leed voorkomen.

Als er kinderen in het spel van de narcist betrokken zijn, is het leed zelfs voor ervaren hulpverleners niet om aan te zien. Ook zij worden geestelijk mishandeld door de narcist. Door vanuit een standaard, goed onderbouwd veiligheidsplan onmiddellijk tot actie over te kunnen gaan, is veel expertise nodig. Gelukkig kan “Mijn Narcist” hierin ook iets betekenen voor de slachtoffers, maar ook voor de hulpverleners

Slachtoffers hebben altijd achterstand op hun narcist. Op het moment dat de “verborgen” narcist erachter komt dat zijn slachtoffer hem of haar doorheeft gaat de narcist meestal een stap verder. Alle manipulatietechnieken van “gaslighting” tot het bewerken van je hele kennissenkring, de narcist gaat los. Oudere narcisten hebben deze nare periode meestal al eens doorgemaakt en vooral zij gaan volledig los met hun leugens en bedrog. Het slachtoffer, die meestal een lange periode gedacht had dat zijn narcist hier niet tot in staat was is volledig aangeslagen.

Je wilt en kunt het niet meer accepteren maar je bent nog steeds niet van je narcist verlost. Afstand nemen is de beste oplossing, maar vaak is dit niet mogelijk (kinderen en/of bezittingen). Een van de beste manieren om definitief afstand te kunnen gaan nemen en verlost te worden van je kwelgeest is archiveren.

Langzaam aan gelooft niemand je meer door alle leugens van de narcist. Je hebt er een dagtaak aan om met bewijzen telkens weer je onschuld te gaan bewijzen. Dit gaat je niet lukken omdat de meeste narcisten al langere tijd je omgeving hebben bewerkt. Je wordt er moedeloos van en ziet geen uitweg meer. Toch is die er wel! Ga al je bewijzen verzamelen. Beschrijf voor jezelf de gebeurtenissen met je narcist. Dit kunnen e-mail berichten, WhatsApp berichten maar ook documenten zijn. Het is een moeilijke en vaak emotionele klus maar jouw waarheid gaat het uiteindelijk winnen. Je schrijft alles letterlijk van je af en misschien leg je op dat moment wel de basis voor je eigen boek en waarheidsverhaal.